Accueil / Développement / Accroissement de la production agricole

Accroissement de la production agricole

Accroissement de la production agricole

L’Organisation des Nations unies pour l’alimentation et l’agriculture (FAO) organise, les 16 et 17 mai 2017 à Ouagadougou, un atelier de partage de résultats et de validation des plans d’actions pour le renforcement des capacités à innover et des discussions sur les services support à l’innovation du projet CDAIS.

Le secteur de l’agriculture, qui occupe près de 80% de la population active du Burkina Faso a besoin d’innovations pour être plus performant et plus rentable. C’est le constat fait par les acteurs du projet CDAIS qui a pour objectif de rendre plus efficaces et durables les systèmes d’innovation agricole. Dans cette optique, l’Organisation des Nations unies pour l’alimentation et l’agriculture (FAO), un des acteurs de mise en œuvre du CDAIS organise un atelier de partage de résultats, de validation des plans d’actions pour le renforcement des capacités à innover et des discussions sur les services support à l’innovation dans le domaine de l’agriculture et l’agro-alimentaire, les 16 et 17 mai 2017 à Ouagadougou.

A en croire le coordonnateur du projet CDAIS, Georges Yaméogo, il existe des situations d’innovations qui doivent faire l’objet d’une attention particulière. C’est ainsi, a-t-il poursuivi, que plus d’une centaine d’innovations ont été identifiées au cours d’une étude dont la validation a eu lieu au cours d’un atelier en avril 2016. Poursuivant, il a noté que six d’entre elles ont été retenues à la suite d’un travail de sélection mené par un comité technique et l’équipe du projet CDAIS. Il s’agit, entre autres, du système de micro-irrigation pour la petite agriculture familiale, du label système participatif et de l’appropriation de la démarche de charte foncière par les communes.

Cette rencontre, selon ses dires, a donc pour objectifs de faire connaître la démarche CDAIS et les principaux résultats obtenus à mi-parcours et présenter les plans d’accompagnement conçus par les facilitateurs de l’innovation et les acteurs de l’innovation puis identifier les services d’appui déjà existants ou à développer pour répondre aux besoins exprimés. Il s’agira également pour les participants d’identifier les apports du projet CDAIS à la mise en œuvre des politiques d’appui à l’innovation dans le domaine de l’agriculture. En outre, M. Yaméogo a fait savoir qu’une partie de l’atelier sera consacrée à la préparation de la « foire à l’innovation ».

Améliorer la productivité

Le secrétaire d’Etat chargé de la recherche scientifique et de l’innovation, Urbain Ibrahim Coulidiati a apprécié l’initiative d’une telle rencontre. De son avis, il est nécessaire pour le Burkina Faso d’utiliser les connaissances disponibles et de continuer à produire de nouvelles connaissances afin d’améliorer la productivité et la compétitivité de ses secteurs de production.

« Notre pays se doit d’accroître sa capacité à concevoir, à adapter et à utiliser de nouvelles technologies ou de nouveaux modes d’organisation afin d’améliorer sa productivité grâce à une recherche scientifique et technologique, à un enseignement et à des services d’appui à l’agriculture dynamiques intégrés dans un système socio-économique favorable aux innovations », a-t-il soutenu. Pour M. Coulidiati, le projet CDAIS est une opportunité d’explorer de nouvelles voies pour renforcer le système d’innovation agricole et tester de nouvelles approches qui mettent au centre les individus, les organisations et leurs capacités à s’engager dans des projets d’innovations et à les mener à terme. C’est pourquoi, il a invité les participants à donner le meilleur d’eux-mêmes pendant ces deux jours de travaux afin d’aider l’équipe du projet à produire des résultats utiles à la mise en œuvre d’une stratégie nationale d’innovation efficace.

Par ailleurs, il a rappelé la nécessité d’instaurer une collaboration « fructueuse » entre les acteurs de la recherche, de l’enseignement supérieur et le conseil agricole qui, a-t-il insisté, ont des rôles fondamentaux à jouer pour rendre le système d’innovation efficient. Le représentant du Centre de coopération internationale en recherche agronomique pour le développement (CIRAD), Pierre Montagne a également apprécié les actions menées par le CDAIS en vue de renforcer les capacités des systèmes d’innovation agricole.

Il s’est d’autant plus réjoui des résultats « significatifs » obtenus par le CDAIS en seulement une année d’exécution. Il a donc souligné l’importance pour le CIRAD d’être présent dans ce projet en tant qu’institution de recherche pour mettre au point les méthodes de travail efficaces en vue d’avancer pas à pas.

Nadège YAMEOGO
sidwaya

Laisser un commentaire

Votre adresse email ne sera pas publiée. Champs obligatoires marqués par *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut