Accueil / Développement / Burkina Faso : 04 cimenteries pour 2,5 millions de tonnes de ciment par an

Burkina Faso : 04 cimenteries pour 2,5 millions de tonnes de ciment par an

Burkina Faso : 04 cimenteries pour 2,5 millions de tonnes de ciment par an

Selon le ministère de l’industrie, du commerce et de l’artisanat, la consommation annuelle de ciment du Burkina Faso est de 1,3 million de tonnes. Avec l’urbanisation galopante, les prévisions font état d’une consommation de 10 millions de tonnes/ an à l’horizon 2030. Le marché de l’or gris attire de plus en plus d’investisseurs. Diamond cement n’a plus le monopole. Désormais, 04 cimenteries se partagent le marché. Cette libéralisation a permis une réduction de la tonne de ciment qui est passée de 140 000 FCFA fin 2014, à près de 115 000 FCFA actuellement.

Jusqu’en 2009-2010, Diamond cement était la seule cimenterie du pays. En l’espace de 05 ans, le secteur s’est libéralisé. Cette libéralisation s’est matérialisée par l’arrivée de 03 autres cimenteries : Cimaf, CimBurkina, CimFaso. Diamond Cement Burkina (DCB) est une filiale du groupe indien West African Cement (WACEM-SA) qui capitalise une solide expérience en matière de fabrication de ciment en Inde et en Afrique notamment au Togo, au Ghana et au Mali. DCB a été créé en 2002 suite à l’acquisition de la société des ciments et matériaux (Cimat) en faillite. Pendant près de 12 ans, la société a régner sans partage sur le marché du ciment au Burkina Faso jusqu’en mars 2015. C’est en ce mois que le groupe marocain Ciments de l’Afrique (CIMAF) a inauguré son usine de production dans la zone industrielle de Kossodo. 25 milliards ont été investis sur ce site de 7 hectares qui devra permettre à CIMAF/ Burkina d’avoir une production annuelle de 500 000 tonnes, extensible à un million de tonnes. Cimaf a été suivi par CimBurkina, propriété du groupe allemand Heidelberg. Cette cimenterie a démarré sa production avec une capacité annuelle de 2000 tonnes/ jours soit 800 000 tonnes/an. Son unité industrielle est située à Kossodo. Le démarrage des activités a nécessité un investissement de 25 milliards de FCFA. Le groupe commercialise deux qualités de clinker broyé: le ciment Etalon spécial et le ciment Etalon classique. La dernière née des cimenteries burkinabè est Cimfaso de l’homme d’affaires Inoussa Kanazoé. Inaugurée en fin mars 2015, elle est également implantée à Kossodo. Filiale du consortium burkinabè CIM-METAL GROUP, CimFaso a une capacité de production de près d’un million de tonnes par an, extensible à 1,2 tonne. Elle se présente ainsi comme la « plus grande usine de production de ciment en Afrique de l’Ouest ». Les quatre cimenteries produisent au total 2,5 millions de tonnes par an pour un marché qui en a absorbé 1,3 million en 2014. Le marché du ciment est donc en pleine expansion au Burkina Faso. Les raisons sont multiples. Le pays est en chantier. L’Etat met en œuvre une politique de logements sociaux. Le 16 octobre dernier, un avant projet de loi sur le bail locatif a même été validé. Il permettra de mieux règlementer le secteur des habitations privées. Le Burkina Faso dispose aussi de nombreux promoteurs immobiliers qui font de grandes réalisations chaque année. Ils ont nécessairement besoin de ciment pour leurs travaux. Enfin, les Burkinabè eux mêmes aspirent à avoir une maison à eux.

Faire face aux géants

Ciment BF

Mais puisque la demande nationale n’arrive pas à absorber toute la production, les cimenteries prospectent les marchés voisins pour l’exportation du surplus. L’exportation permet de valoriser l’expertise technique du pays, de crédibiliser les produits locaux et de rapporter des devises au Burkina Faso. Les cimenteries doivent maintenant travailler pour éviter la pénurie de ciment sur le marché national et mettre un accent particulier sur la qualité tant dans leurs prestations que dans leurs produits. Elles doivent en effet faire face à des géants. En Afrique, on ne peut parler de cimenterie sans citer Dangote Cement. Le plus grand producteur de ciment sur le continent poursuit son expansion notamment au Nigeria, principal marché du groupe mais aussi dans d’autres pays africains : Cameroun, Ethiopie, Kenya, Mali, Niger, Nigeria, Sénégal, Zambie… Aliko Dangote, l’homme le plus riche d’Afrique, s’est construit un véritable empire du ciment en à peine dix ans. Sa capacité de production est désormais vertigineuse : 34 millions de tonnes en 2014. En 2020, Dangote Cement espère pouvoir produire 100 millions de tonnes par an.

Aimé Florentin BATIONO
Ecodufaso/Groupe Ecodafrik

ECOTV, La webtv de ecodufaso

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut