Accueil / Entretiens Exclusifs / Controverse sur le FCFA : Entretien exclusif avec le Pr Jacques Guéda Ouédraogo, Economiste et Enseignant burkinabè

Controverse sur le FCFA : Entretien exclusif avec le Pr Jacques Guéda Ouédraogo, Economiste et Enseignant burkinabè

Controverse sur le FCFA : Entretien exclusif avec le Pr Jacques Guéda Ouédraogo, Economiste et Enseignant burkinabè

Le débat sur la rupture avec le FCFA, a refait surface dernièrement avec quelques faits majeurs tels la visite polémiquée en France des Présidents Ivoirien Alassane Dramane Ouattara et Sénégalais Macky Sall, ainsi que l’arrestation de l’activiste du nom de Kémi Séba. Quels sont les enjeux , les implications et les alternatives de cet débat ? Réponses avec l’Economiste, Jacques Guéda Ouédraogo. Lisez plutôt !

Ecodufaso.com : Professeur quelle est véritablement la quintessence de ce débat ?

Pr Jacques Gueda Ouédraogo : Des pays africains, 15 au total, répartis en deux zones, l’Union Monétaire Ouest Africaine, (UMOA), et la Communauté Economique et Monétaire de l’Afrique Centrale, (CEMAC), ont signé un accord de coopération monétaire avec la France. Cet accord a mis en place un régime de change fixe, que je qualifierai d’atypique, entre le franc français et le franc CFA et, depuis l’avènement de l’euro, entre cette dernière monnaie et le Franc CFA. C’est un régime de change fixe atypique parce que lorsque les pays africains concernés connaissent un déficit de leurs balances des paiements, cela ne se traduit pas par une diminution de leurs avoirs extérieurs comme cela aurait été le cas dans un régime de change fixe classique. J’allais dire, pour reprendre les mots de Jacques RUEFF parlant du déficit extérieur américain, que c’est « un déficit sans larmes ». En contrepartie, les pays africains ont l’obligation de déposer 50% des devises obtenues dans les transactions internationales dans un compte ouvert dans les livres du Trésor français, appelé ‘compte d’opérations’. Lorsque les devises obtenues ne sont pas des euros, cela se traduit par une perte de 50% du montant en la devise concernée et un gain équivalent en euros.

L’enjeu du débat est de savoir si cet accord n’est pas frappé d’obsolescence, s’il ne constitue pas un frein au développement des pays concernés, ou si, au contraire, il reste pertinent en regard de beaucoup de considérations dont la plus récurrente est la stabilité monétaire, avec les bénéfices qui en sont attendus.

On le sait c’est un vieux débat. Mais y a-t-il eu une avancée minime soit -elle, auprès des instances dirigeantes de l’économie africaine en la matière ?

Effectivement c’est un vieux débat entre intellectuels africains et français. L’avancée la plus importante réside dans le fait qu’il se soit déplacé pour monter plus haut : il est désormais porté par les niveaux les plus élevés des décideurs africains des pays concernés. C’est aussi une autre avancée que la société civile s’en soit saisie. Après tout, les questions de développement concernent tout le monde : les gouvernements, les intellectuels, les ONG et les populations.

Mais si par « avancée » vous vous intéressez au progrès dans les positions, je dirai que là aussi on constate des avancées. Car même ceux qui ne sont pas favorables au changement reconnaissent maintenant que le système pose problème. Certains disent qu’il faut l’abandonner mais demandent qu’on donne du temps aux pays de l’UMOA et de la CEMAC pour se préparer.

Quels sont les enjeux de l’utilisation du Franc CFA pour une petite économie telle le Burkina Faso ?

Une économie n’est jamais absolument petite. Je suis d’ailleurs contre le qualificatif de « pays pauvre » qu’on nous colle et que nous acceptons pour pouvoir continuer de tendre la main et refuser de consentir l’effort qu’il faut pour nous développer. Il faut rappeler que le Burkina Faso dispose de grandes potentialités dans l’agriculture et que notre sous-sol est riche d’or et d’autres minerais.
Cela étant, les enjeux de l’utilisation du FCFA sont les mêmes pour toutes les économies concernées indépendamment de leur importance. L’enjeu, encore une fois, est la croissance du tissu productif, de l’emploi, et du revenu, l’amélioration des conditions de vie des populations, la réduction de la pauvreté, bref, le développement. Si nous souhaitons, dans 25 ans, être toujours entrain d’aller à Paris ou à Bruxelles pour organiser des tables rondes des bailleurs de fonds pour soutenir nos projets de développement, eh bien, qu’on maintienne le système encore 10 ans. Aucun peuple n’est parvenu au développement sans consentir le sacrifice qu’il faut. Et contrairement à ce que certains conseillers annoncent, une telle rupture ne fera pas perdre le pouvoir aux décideurs actuels. Au contraire, cela les renforcerait. En tout cas, l’histoire du Burkina Faso de 1966 à maintenant montre que le peuple burkinabè peut comprendre, accepter et fournir de grands efforts lorsque cela se justifie.

Entre les querelles de succession, les questions de gouvernance, l’instabilité économique internationale, d’aucuns estiment que l’Afrique n’est pas encore prête pour adopter son propre régime monétaire. Que répondriez-vous ?

Je répondrai par une simple question : dans quel horizon de temps serons-nous prêts ? Dans quel horizon de temps aurions-nous résolu tous ces problèmes ?

Pour moi, l’instabilité économique internationale est une donnée, un trait caractéristique du monde ; les querelles de succession aussi. Imaginer une économie internationale stable, qui s’écoule tranquillement comme l’eau d’un ruisseau, et un monde sans querelle de leadership ou de succession, relève de l’utopie.

Ce monde a-t-il déjà existé ?

Je suis d’accord que les problèmes de gouvernance sont importants. Et, malheureusement, ce n’est pas seulement en Afrique ; sinon, nous aurions pu aller copier le bon modèle. Regardez toutes ces affaires qui défrayent la chronique en Amérique, en Asie et en Europe.

Où trouve-t-on une gouvernance parfaite ?

Evoquer les problèmes de gouvernance pour défendre le FCFA dans son attelage actuel avec la France, c’est se donner bonne conscience pour ne pas décider ou se complaire dans un complexe d’infériorité. Sommes-nous moins que la totalité des autres pays africains qui gèrent de manière autonome leurs propres monnaies ?
Les gouvernants africains ne sont pas tous unanimes sur pour mettre fin au F CFA .

Quelles sont les nouvelles alternatives pour la jeunesse africaine qui attend indéfiniment un réel développement économique et social ?

La fin de l’accord de coopération monétaire avec la France n’est pas la solution miracle au développement de l’Afrique. Mais elle conditionne fortement l’efficacité des autres mesures de politique économique doivent être conçues et mises en œuvre. Quant aux gouvernants africains, ils n’ont pas de choix ; ils seront amenés à prendre les bonnes mesures ; et la jeunesse africaine trouvera de l’emploi. Ce qu’on aura à regretter, c’est la perte de temps et la difficulté à rattraper le retard. Sans être dans le secret des Dieux, je puis dire qu’à force de tarder, ce que tout décideur de politique économique peut craindre d’un décrochage du FCFA par rapport à l’euro s’est déjà produit : la fuite des capitaux. A moins qu’on ait tardé exprès pour permettre cela.

Balguissa Sawadogo
Ecodufaso.com/Ecodafrik.com

Laisser un commentaire

Votre adresse email ne sera pas publiée. Champs obligatoires marqués par *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut