Accueil / Mines & Energies / EXPLOITATION MINIERE AU BURKINA : 35,81 tonnes d’or produites en 2015

EXPLOITATION MINIERE AU BURKINA : 35,81 tonnes d’or produites en 2015

EXPLOITATION MINIERE AU BURKINA : 35,81 tonnes d’or produites en 2015

Le Secrétariat permanant de l’initiative pour la transparence des industries extractives (ITIE) a rendu publics ses rapports de 2014 et 2015. En attendant d’intégrer les observations faites par le Comité de travail, les rapports    indiquent   que les industries minières ont versé à l’Etat Burkinabè 141,608 milliards de F CFA en 2014 et 138,714 milliards de FCFA en 2015 pour 35,81 tonnes d’or produites.  

 

Les industries minières installées au Burkina ont payé à l’Etat Burkinabè, 138,714 milliards de F CFA en 2015 et 141,608 milliards de F CFA pour l’année 2014. C’est ce que révèle les rapports de 2014 et 2015 de l’ITIE.  Cet exercice a consisté à collecter, rapprocher et compiler pour les années 2014 et 2015, les paiements versés à l’État et déclarés par les entreprises extractives détentrices de titres miniers au Burkina Faso ainsi que les recettes provenant de ces entreprises déclarées par l’État.

Sur la base des données reportées par l’Etat, après conciliation, les revenus générés par le secteur minier totalisent un montant de 141,608 milliards de F CFA pour l’année 2014. Ce montant inclut les paiements encaissés directement par l’Etat pour un montant de 140, 220 milliards de F CFA et les paiements sociaux pour un montant de 1,388 milliards de F CFA. La part des revenus alloués directement au budget de l’Etat, et qui représente 99% du total des revenus du secteur, provient essentiellement de l’exploitation industrielle de l’or (96%) et de l’exploitation du zinc (3%). Sur la base des données reportées par l’Etat, après conciliation, les revenus générés par le secteur minier totalisent un montant de 138,714 milliards de F CFA pour l’année 2015. Ce montant inclut les paiements encaissés directement par l’Etat pour un montant de 137, 832 milliards de FCFA et les paiements sociaux pour un montant de 0,882 milliards de F CFA. En 2015, la part des revenus alloués directement au budget de l’Etat, et qui représente 99,36% du total des revenus du secteur, provient essentiellement de l’exploitation industrielle de l’or (95%) et de l’exploitation du zinc (3%). Sur la base des déclarations des sociétés minières incluses dans le périmètre de conciliation, la production d’or fin de 2014 s’est élevée à 35,1 tonnes.

Pour ce qui concerne l’année 2015 et toujours sur la base des déclarations des sociétés minières incluses dans le périmètre de conciliation, la production d’or fin de 2015 s’est élevée à 35,81 tonnes. Selon l’Annuaire Statistique 2014 du Ministère des Mines et de l’Energie, la production de zinc s’est élevée à 135,4 mille tonnes en 2014 tandis que pour l’année 2015, la production industrielle totale d’or fin au titre de 2015 a atteint 36,17 tonnes et celle de zinc s’est élevée à 134 643 tonnes. Pour les besoins du rapprochement des revenus rapportés par l’Etat, les entreprises, dont le total des paiements au titre 2014 est supérieur à 100 millions de F CFA, ont été retenues par le Comité de Pilotage pour soumettre une déclaration, à l’exception des sociétés Kalsaka Mining SA et Seguénéga Mining SA qui sont en arrêt d’activité en 2016.

Le seuil de matérialité de 100 millions de F CFA a été jugé suffisant par le Comité, dans la mesure où il permet de couvrir 97% des revenus par l’exercice de rapprochement. Pour les entreprises extractives dont le montant total de contribution est inférieur au seuil de 100 millions de F CFA, leurs revenus sont reportés dans ce rapport à travers la déclaration unilatérale de l’Etat et des entreprises publiques. En plus des flux identifiés, les entités déclarantes ont été sollicitées pour reporter tous les flux de paiement dépassant le seuil de 10 millions de F CFA. En définitive, l’écart résiduel non réconcilié global s’élève à 3,123 milliards de F CFA, soit 2,29 % du total des recettes déclarées par l’Etat après les ajustements. Signalons que le de pilotage est composé des agents représentant l’Etat Burkinabè, de la société civile et des sociétés minières.

Moumbarak SILGA

Ecodufaso.com/ Ecodafrik

Légende

1- Jonas Hien, Chargé des programmes de l’ONG ORCADE, et membre du comité de pilotage de l’Initiative pour la transparence dans les industries extractives du Burkina (ITIE) représentant la société civile

ENCADRE

Recommandations formulées pour rendre plus transparentes les activité minières

Prévoir des critères analytiques plus rigoureux, en matière de capacités technique et financière, pour la conduite des évaluations des demandes d’octroi des titres et autorisations miniers ;

- œuvrer pour l’application régulière de la législation en vigueur et des procédures d’octroi des autorisations et titres miniers ;

- établir une feuille de route en prenant en considération les résultats de la collecte des données relatives à la propriété réelle dans le cadre du présent rapport.

 

Source : document de presse

 

 

ECOTV, La webtv de ecodufaso

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut