Accueil / Développement / Grève des chauffeurs routiers: Des désagréments dans le secteur économique burkinabè

Grève des chauffeurs routiers: Des désagréments dans le secteur économique burkinabè

Grève des chauffeurs routiers: Des désagréments dans le secteur économique burkinabè

 

La grève illimitée lancée par l’Union des chauffeurs routiers du Burkina (UCRB) affecte des secteurs sociaux et économiques du pays. Tel a été le constat, ce jeudi 10 août 2017, au deuxième jour de cet arrêt de travail.

L’arrêt de travail des transporteurs routiers entamé le mercredi 9 août 2017, engendre des répercussions néfastes énormes. Les désagréments touchent des secteurs économiques et sociaux.

Des voyageurs amassés dans certaines gares routières, attendant désespéramment d’être déportés de la capitale burkinabè vers d’autres destinations, à l’intérieur du pays. Tel a été le constat dans plusieurs gares routières de Ouagadougou, ce jeudi 10 août 2017, en mi-journée. Parmi les voyageurs certains partaient pour gérer des affaires urgentes, tandis que d’autres avaient juste marqué une escale dans la capitale et devraient, en principe, continuer leur route.

Gwladys Tassembedo a raconté sa mésaventure dans les colonnes du quotidien L’Observateur Paalga n°9424 du jeudi 10 août 2017. Candidate à un concours direct de la fonction publique (les concours se déroulent, dans les 13 régions du pays, du 7 au 19 août 2017, Ndlr), elle n’a pas pu rejoindre son poste de composition par manque de car de transport qui devait l’y conduire.

A ces désagréments dans les gares routières, s’ajoutent les longues files dans certaines stations d’essence prises d’assaut par les usagers qui s’approvisionnent, craignant une pénurie de carburant dans les heures à venir.

Selon des acteurs du secteur économique, les conséquences désastreuses de la grève des transporteurs routiers du Burkina Faso sont énormes et indéniables. Elles (conséquences) sont enregistrées aussi bien par l’Etat que par les opérateurs économiques.

Grève-des-chauffeurs-routiers2

«Si cette grève dur encore quelques jours, vous constaterez que plusieurs secteurs d’activités seront paralysés, si ce n’est déjà le cas», explique un spécialiste. Il a soutenu que les transporteurs routiers sont un maillon très important dans l’économie burkinabè. «Par exemple, sans eux, le pays ne peut pas être approvisionné», a argué le spécialiste.

Les transporteurs burkinabè ont décidé de cet arrêt de travail pour protester contre le ministre d’Etat, en charge de la sécurité, Simon Compaoré qui aurait tenu des propos visant à encourager des agents de Forces de défense et de sécurité (FDS) auteurs de bastonnades des chauffeurs, la semaine dernière. En effet, Simon Compaoré, lors d’une tournée, le weekend passé, à l’intérieur du pays a rassuré les Forces de défense et de sécurité (FDS) à propos des bastonnades des chauffeurs le 1er août dernier à Tenkodogo (Centre-est).

Une médiation infructueuse du PM ?

«Vous n’avez rien à vous reprocher. Jusqu’à demain, l’autorité de l’Etat va s’affirmer. Vous avez notre soutien. Personne, je dis bien personne, ne sera arrêté parce que vous ne méritez pas d’être arrêtés. Si on doit vous embastiller, c’est moi d’abord et vous ensuite». Ainsi, s’est exprimé le ministre face au FDS, propos rapportés par les médias. Et M. Compaoré de poursuivre, «c’est une règlementation de l’UEMOA. On ne demande pas aux chauffeurs de payer de leur poche. C’est à leur patron de le faire. S’ils refusent de payer, l’Etat prendra ses responsabilités».

 

Grève-des-chauffeurs-routiers3

Au cours d’une conférence de presse, tenue mercredi à Ouagadougou, le président de l’UCRB, Brahima Rabo a expliqué que cette sortie du ministre manque d’impartialité et est, par conséquent, révoltante. «La personnalité d’une haute autorité se mesure par sa capacité à concilier les filles et fils d’une même nation (…) à être impartial dans son jugement», a argué M. Rabo. Il a souligné que c’est donc en réponse à ce discours difficile à accepter par les chauffeurs routiers, qu’un mot d’ordre d’arrêt de travail illimité a été lancé.

En vue de résoudre la crise, le Premier ministre (PM) burkinabè, Paul Kaba Thiéba a rencontré les chauffeurs routiers, mercredi 9 août 2017, dans l’après-midi. Il a souhaité que les grévistes reprennent le travail, leur assurant que le gouvernement sera de leur côté. Paul Kaba Thiéba a exprimé les regrets du gouvernement sur ce qui a pu être dit à Tenkodogo par le ministre en charge de la sécurité.

Les transporteurs routiers par la voix de leur porte-parole, Olivier Ouédraogo de la Confédération syndicale burkinabè, ont salué cette démarche du Premier ministre. Sur place, ils ont pris l’engagement de se référer à la base, promettant de le faire dans de meilleurs délais pour la levée du mot d’ordre de grève.

Certainement que l’appel à la reprise du travail lancé par les responsables syndicaux, n’a pas eu un écho favorable à la base, d’où la persistance de la grève, du moins, jusqu’à jeudi dans la soirée.

 

Alfred KANON

ecodufaso.com / ecodafrik.com

 

Légendes

1-    La grève des transporteurs routiers a des désagréments dans divers secteurs d’activité

 

2-    Nonobstant l’intervention du Premier ministre, Paul Kaba Thiéba (droite), la grève a persisté, jeudi à Ouagadougou

 

3-    Certaines stations d’essence ont été prises d’assaut par des clients venus s’approvisionner

 

Laisser un commentaire

Votre adresse email ne sera pas publiée. Champs obligatoires marqués par *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut