Accueil / Entretiens Exclusifs / Intelligence Economique: 3 questions au Spécialiste, Guy GWETH, Président du CAVIE

Intelligence Economique: 3 questions au Spécialiste, Guy GWETH, Président du CAVIE

Intelligence Economique: 3 questions au Spécialiste, Guy GWETH, Président du CAVIE

 

Guy Gweth est le fondateur de Knowdys Consulting Group, leader du conseil en intelligence stratégique et du diligence en Afrique subsaharienne. Responsable du programme «Doing Business in Africa» à l’Ecole Centrale de Paris, chef du Département Afrique à l’École de Guerre économique de Paris, il enseigne la géostratégie à l’Université de Reims, et l’analyse économique à BBS School of Management de Libreville. Il est président du Centre Africain de Veille et d’Intelligence Economique (CAVIE). Présent à Ouagadougou dans le cadre du lancement de la représentation du CAVIE au Burkina Faso, l’expert sur les questions d’intelligence économique nous a réponds à nos questions dans l’entretien qui suit.

 

Ecodufaso.com : Vous êtes présent à Ouagadougou dans le cadre d’une conférence organisée par votre association le CAVIE. Succinctement quelle a été la consistance de cette conférence ?

Durant cette conférence nous avons eu plusieurs séquences. La première était bien évidemment de présenter le Centre africain de veille et d’intelligence économique. Ensuite il a été extrêmement important pour nous de souligner l’approche africaine de l’intelligence économique qui est encore essentiellement basée sur le renseignement humain attendu que la numérisation est en progression dans nos pays et que cette singularité fait que l’approche de l’IE de l’Afrique ne peut pas être la même qu’on pratique aux Etats Unis, dans les pays Européens et en Asie. Cela a constitué la deuxième séquence de notre présentation. La troisième nous a permis d’entrer dans le dur, d’envisager tour à tour les cinq surveillances de base, de pousser plus loin le bouchon de l’investigation pour voir, quelles sont les outils, les méthodes et même l’état d’esprit grâce au quelle on mobilise les moyens permettant de faire soit la veille concurrentielle, soit la veille technologique, soit la veille environnemental et j’en passe de bon. Tout cela pour contribuer à la compétitivité des entreprises dans lesquelles opèrent les participants conviés à notre conférence. Nous avons bouclé par l’aspect influence. On a brossé très rapidement les tenants et les aboutissants du lobbying à la fois au niveau international, et plus spécifiquement au niveau africain.

Voulez-vous dire par là qu’il a un vide concernant l’intelligence économique(IE) en Afrique ?

 

C’est même un combat qui a participé à la création du CAVIE. En termes d’intelligence économique, il y a chez nous un devoir impérieux de sensibilisations pour que cette thématique devienne centrale au sein de nos entreprises car nous sommes aujourd’hui dans une économie monde. Jamais dans l’histoire de l’humanité l’Afrique n’a été aussi courtisée qu’elle est aujourd’hui. Donc, si nous n’avons pas un système de défense par la protection de nos intérêts, je pense à la sanctuarisation de nos intérêts stratégiques, si nous ne mettons pas un dispositif de défense, mais aussi un dispositif offensif pour aller à la conquête des marchés extérieurs l’on risque de connaître ce que nous avons jadis connu c’est-à-dire une colonisation qui ne sera plus ce que nous avons connu autre fois mais plutôt dans l’angle économique. Et ce sera bien dommage qu’il en soit ainsi alors que l’on a eu tous les signaux montrant qu’il fallait fait attention et Dieu merci il est encore temps de faire attention et de prendre toutes les mesures qui s’imposent.

Justement au-delà de la sensibilisation il y a-t-il d’autres alternatives pour permettre aux entreprises africaines de s’accaparer de la démarche intelligence économique ?

Après avoir sensibiliser l’autre étape c’est la formation. Nous travaillons beaucoup à la formation des cadres, des cadres supérieurs, mais aussi et surtout nous pensons à la génération qui viendra après. C’est pourquoi nous sommes en train de lancer ce fameux MBA avec l’école supérieure de gestion de Paris en intelligence économique et stratégie africaine. Cela nous permet aussi de remettre au bout du jour l’approche africaine de la stratégie dont on n’entend pas beaucoup parler au niveau internationale. Mais il y a un autre aspect tout aussi important que celui de la production de connaissances par ce que vous savez, on est engagé dans la guerre cognitive et nous africain on en a encore un peu trop à la ramasse des normes étrangères, horde des aspects primordiaux de la guerre économique. L’intelligence économique plus généralement consiste à avoir une certaine autonomie de penser en matière de fabrication des normes , d’outils et de méthodologie, que nous devons utiliser pour faire face à la concurrence qui est déjà dans nos murs.

Entretien réalisé Balguissa Sawadogo

 

 

Balguissa Sawadogo

Ecodufaso.com/Ecodafrik.Com

 

Laisser un commentaire

Votre adresse email ne sera pas publiée. Champs obligatoires marqués par *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of 070-461 dumps administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package 070-347 dumps currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter 70-417 dumps and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 14 You are designing a package control flow. The package moves sales order data from a SQL Azure transactional database to an on-premise reporting 70-463 dumps database. The package will run several times a day, while new sales orders are being added to the transactional database. The current design of the package

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut