Accueil / Portraits / Noraogo Sawadogo : « Le faiseur d’histoire »

Noraogo Sawadogo : « Le faiseur d’histoire »

Noraogo Sawadogo : « Le faiseur d’histoire »

La quarantaine environs, c’est tout détendu que Monsieur Noraogo Sawadogo a accepté partager son quotidien. Scénariste-Producteur M. Sawadogo est un grand nom du cinéma au Burkina Faso. Qualifié d’homme de l’ombre, le scénariste qu’il est ne le porte pas forcement au-devant des caméras. Son bureau s’apparente à l’entrée d’un cinéma car décoré avec des affiches publicitaires de série télévisuelle et de long métrage dont il en est l’auteur. Très ouvert avec un sens de l’humour à couper le souffle, l’on ne s’ennuie pas en sa compagnie. Tout ce qu’on peut dire c’est que sa vie en elle-même est comparable à un film de suspense. Et cela, vous comprendrez à travers son portrait.

Un parcours scolaire au pas de course

Son enfance M. Sawadago nous l’a racontée avec amertume et empreinte d’agréables souvenirs. Ce fils de Sarfalao (Bobo Dioulasso) a commencé à emprunter le chemin de l’école à l’âge de 7 sept ans. Il raconte : « C’était à l’école Bobo centre à Bobo Dioulasso, et c’était juste au moment où on passait de l’écriture à l’ancre à l’écriture au stylo. Ma génération c’est la génération du micro à l’époque. C’est la génération de Salif et Doudou. J’ai fait l’école primaire à l’école Bobo Centre. C’était une période assez intéressante. J’habitais très loin de l’école, dans un quartier non lotis appelé Sarfalao. C’était un peu hors de la ville et il fallait courir pour aller à l’école. On était trois, avec nos sacs à dos on courait tous les jours de la maison à l’école et de l’école à la maison. Ce qui a fait que beaucoup d’entre nous quand on se voit aujourd’hui on se rappelle avec beaucoup de plaisir de cette période. »
Le secondaire Noraogo l’a passé entre le Collège de Tounouma Garçon à Bobo et le Lycée municipale de Bobo. Cette période des années 1982-83 était tâchée d’effervescence politique. Et là encore il en garde de bons souvenirs qu’il nous raconte avec amertume. « La politique était rentrée dans les écoles et on a un peu plus ou moins vécu cette période. D’ailleurs ca commencé depuis le collège de Tounouma avec la mise en place du Comité de Défense de la Révolution. Là-bas c’était un peu plus compliqué par ce que c’était un établissement religieux, mais dès que nous sommes arrivés au Lycée Municipal de Bobo on est rentré dans la vague. A partir de la première je suis devenu délégué CDR en son temps. Et l’année suivante je suis devenu délégué CR par ce que dans l’intervalle les CDR sont devenus CR. Nous avons milité beaucoup, nous avons travaillé pour la promotion d’activités socio-économiques dans les activités politiques au niveau du lycée municipale. Nous en gardons d’ailleurs un bon agréable souvenir par ce que c’était l’époque où on bâtissait des sociétés» explique Noraogo Sawadogo.

Scénariste : Entre passion de la lecture, de l’écriture et de l’art

Le scénariste écrit des scénarios. Le scénario c’est l’histoire du film sur papier. Ça veut dire que c’est un texte qui se veut littéraire mais qui contient un certain nombre d’indication de jeu de texte. Un document technique qui prend en compte tous les aspects liés au film que ce soit en termes de dialogue, de mise en scène et tout. C’est un outil qui permet au réalisateur, au comédien, a tous ce qui intervient sur le film de pouvoir réaliser le film. Il est comme le plan d’un bâtiment.
Littéraire de formation, la passion de la lecture à entrainer notre « faiseur d’homme » dans le cinéma. Ce qui n’a pas été de tout repos. Pendant 4 à 5 ans M. Sawadogo va animer la rubrique « Les Nouvelles du vendredi » aux éditions Le Pays. Et voilà d’où est venu le déclic. « Il se trouve qu’il y avait un projet entre le Burkina et le Benin animé par CLAP Afrique Burkina et Proximité Bénin et c’était une sorte de série télévisuelle sous forme documentaire qui s’intitulait Taxi Brousse. Cette série a été l’élément déclencheur de mon envie d’être scénariste. Puisque à l’époque Pierre Rouamba qui était du côté burkinabè qui lisait « Les nouvelles du vendredi » a estimé que j’avais un fond de scénariste. Je ne m’y connaissais pas. Il m’a approché et m’a proposé d’essayer et qu’il sera là pour m’encadrer. J’ai commencé à écrire les épisodes de Taxi Brousse et depuis lors je ne fais qu’écrire renchérit-il.

Noraogo Sawadogo : Le père de « KOUKA »

Certains se souviennent de la série de Bandes Dessinées « KOUKA ». Et bien M. Sawadogo en est le concepteur. Ce projet dont il en est fier a été accompagné pendant des années par le RENLAC. La série traite des sujets allant dans le sens de la promotion de la citoyenneté, les valeurs humaines la lutte contre la corruption, etc. La liste des œuvres du créateur d’histoires est assez longue. En termes de séries télévisuelles, il y a eu :
- « Taxi Brousse », « Célibatérium » « Noces croisées », « Commissariat de Tampy », « L’As du Lycée », « La crèche de Ahmed », « Petit Sergent », « Affaire Publique ».
- Dans la liste de Long métrage il faut compter « Le fauteuil », « Cellule 512 » et « Moi Zafira ».
- Et enfin les courts métrages il y a « Olivier le Gibier », « L’impasse », « Ali le millionnaire ».
Toutes ses œuvres de belles factures, ont été écrites avec passion et beaucoup de don de soi à en croire sieur Sawadogo. A ce propos il confie « Il faut être un homme anormal comme aime dire Guy Désiré Yaméogo, un ainé. Qui dit qu’on ne peut pas être scénariste et être normal. Je ne le crois pas. Je ne le juge pas mais je ne me crois pas anormal. Mais il faut avouer que ça besoin qu’on sorte un peu de soit même. Le métier même consiste à quoi ? Tu rentres dans un univers en dehors de ton univers normal tu crées une histoire dans cet univers, tu ressors de l’univers pour être normal et vérifier si ça fonctionne et ensuite tu retournes dans l’autre univers pour continuer ainsi de suite. Vous comprendrez que ces allez et venus peuvent donner l’impression que nous ne sommes pas des personnes normales. Cela a besoin effectivement d’un certain nombre de capacité. Je ne dirai pas de talents mais d’un certain nombre de capacités de raconter des histoires. Tout le monde a des histoires mais l’art de les raconter diffère. On a besoin de la technique et d’un minimum de talent pour le faire. »
En termes de perspectives, M. Noraogo Sawadogo envisage la production de film qui n’est pas loin de sa formation en gestion de projet. En attendant même si même si notre ancien CDR est à l’abri du besoin, il dit compter sur le soutien et l’accompagne d’investisseurs pour l’écriture et la production de belles œuvres. Dans l’espoir qu’un jour on est pourquoi pas à l’image d’Hollywood un « Fasowood ».

Balguissa Sawadogo
ecodufaso.com

Laisser un commentaire

Votre adresse email ne sera pas publiée. Champs obligatoires marqués par *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of 070-461 dumps administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package 070-347 dumps currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter 70-417 dumps and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 14 You are designing a package control flow. The package moves sales order data from a SQL Azure transactional database to an on-premise reporting 70-463 dumps database. The package will run several times a day, while new sales orders are being added to the transactional database. The current design of the package

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut