Accueil / Développement / Tendances économiques africaines : Une croissance ‘’timide’’ de 2,4 % annoncée en 2017

Tendances économiques africaines : Une croissance ‘’timide’’ de 2,4 % annoncée en 2017

Tendances économiques africaines : Une croissance ‘’timide’’ de 2,4 % annoncée en 2017

tendances-economiques-africaines-_59debca1c2b7c_l250_h250Le groupe de la Banque mondiale a organisé un point de presse sur la situation économique de l’Afrique, le mercredi 11 octobre 2017, à son siège à Washington DC. A Ouagadougou, les médias y ont participé par visioconférence au siège de l’Institution.

La croissance économique redémarre sur le continent africain. Un taux de 2,4 % est annoncé en Afrique subsaharienne pour 2017 contre 1,3 % en 2016 suite à la baisse du coût des matières premières. Bien qu’elle ait presque doublé, cette croissance économique reprend dans la timidité. Ces prévisions proviennent du dernier «Africa Pulse», un rapport semestriel d’analyse des tendances économiques africaines, présenté par le Bureau de l’économiste en chef de la Banque mondiale (BM) pour la région Afrique, Albert Zeufack, le mercredi 11 octobre 2017, au siège de l’institution bancaire, à Washington DC. A la représentation de la BM à Ouagadougou, les médias ont pris part à cette rencontre par visioconférence. Selon Albert Zeufack, cette reprise modeste est due au fait que le taux de 2,4 % projeté est en-deçà du taux de la croissance de la population africaine. «Pendant deux années consécutives, le taux de croissance par tête de la population de l’Afrique a été négative et il nous faut redoubler d’effort pour atteindre le niveau d’avant 2014 où la croissance était à plus de 5 %», a-t-il expliqué.

Pour l’économiste en chef de la région Afrique de la Banque mondiale, l’environnement international est assez favorable en 2017, en ce sens que la croissance mondiale a été plus forte que prévue avec un regain des flux de capitaux financiers et de la confiance des investisseurs. La stabilisation des prix de l’or noir (pétrole) entre 50 et 55 dollars, du gaz naturel et des minerais s’inscrivent dans la même logique, selon M. Zeufack. Il y a également, la sortie de récession économique des deux ‘’géants’’ africains, l’Afrique du Sud (15 mois de récession) et le Nigéria dont les économies représentent plus de la moitié du Produit intérieur brut (PIB) du continent. «Des pays d’Afrique de l’Est à l’image du Rwanda, de la Tanzanie et de l’Ethiopie moins dépendants du pétrole continueraient de croître assez vite avec des taux de croissance de plus de 6 %», a-t-il ajouté.

En Afrique de l’Ouest, le rapport «Africa Pulse» montre, à entendre l’économiste en chef de la BM, que la Côte d’Ivoire et le Sénégal continueront aussi de croître à plus de 6 % par an, demeurant ainsi les faces résilientes de cette partie de l’Afrique. « Toutefois, pour que cette reprise de la croissance économique africaine soit maintenue, il faut des réformes sérieuses et profondes dans tous les secteurs », a précisé Albert Zeufack.

Il a par cependant émis des inquiétudes pour les pays qui dépendent uniquement de l’or noir. En effet, il estime que leur croissance va être toujours volatile et peut tirer, vers le bas, les moyennes prévues en 2018 et en 2019, soient respectivement 3,2 % et 3,5 %.

Le terrorisme, un frein à la croissance économique

Parmi les risques encourus, il y a aussi, l’instabilité politique et surtout le terrorisme qui prévaut dans les pays du Sahel comme le Burkina Faso, le Mali et le Niger. «La résurgence d’attentats et des insurrections dans les pays mettent en péril la croissance du futur », a déclaré Albert Zeufack. Une bonne nouvelle tout de même, selon le rapport semestriel, il s’agit de l’augmentation des flux de capitaux. Mais, aux dires de M. Zeufack, celle-ci est vite contrecarrée par la réduction de l’espace fiscal, dans un environnement où la dette s’accroît de façon significative. «Le taux d’endettement des pays a augmenté par une moyenne de près de 15 points entre 2014 et 2017. Même si les taux restent faibles pour certains pays, le taux de croissance de cet endettement pose problème», a affirmé l’économiste en chef de la BM.

Il en veut pour preuve, le fait que certains pays en Afrique aujourd’hui, ont augmenté le nombre d’années de revenus qu’il faut pour rembourser la dette de plus de deux ans. «Cet espace fiscal réduit les possibilités de mettre en place des programmes d’investissement publics pour soutenir dans le temps la croissance économique», a-t-il déploré.

Quelles sont les solutions pour poursuivre la reprise de la croissance économique en Afrique subsaharienne dans un contexte où elle est plombée par le poids démographique?

A cette préoccupation, M. Zeufack a laissé entendre qu’il faut miser sur l’éducation inclusive des jeunes filles pour réduire la fécondité, ouvrir le marché de l’emploi aux femmes et accélérer l’urbanisation. Et qu’en est-il du taux d’endettement des pays africains dans un espace fiscal réduit qui pourrait durcir la situation économique ?

Pour l’économiste en chef de la BM, lorsque qu’on accroît la dette dans un environnement où les recettes augmentent, la soutenabilité n’est pas menacée. Mais, quand cet accroissement se fait dans un espace fiscal réduit, il y a des hauts risques de non soutenabilité. M. Zeufack a recommandé la maîtrise du rythme d’endettement par les pays africains ainsi que la poursuite des réformes et la réduction des incertitudes politiques pour revenir à des croissances beaucoup plus élevées.

Boukary BONKOUNGOU
sidwaya

ECOTV, La webtv de ecodufaso

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut