Accueil / Développement / Valorisation du pagne local: Moins cher, le ‘’Koko Donda’’, prisé par des Ouagalais

Valorisation du pagne local: Moins cher, le ‘’Koko Donda’’, prisé par des Ouagalais

Valorisation du pagne local: Moins cher, le ‘’Koko Donda’’, prisé par des Ouagalais
Le pagne local Koko Donda, ici en exposition, est moins cher …

Le pagne local ‘’Koko Donda’’, produit dans la région des Haut-Bassins, à l’ouest du Burkina Faso, autrefois réservé aux couches sociales défavorisées, s’est invité dans les habitudes vestimentaires des Burkinabè, notamment, les habitants de Ouagadougou. L’une des raisons de cette attraction est son coût abordable, en comparaison au Faso Danfani, autre pagne tissé localement.

Le Koko Donda, pagne tissé localement, a le vent en poupe au Burkina Faso, notamment, à Ouagadougou. Ces derniers temps, il n’est pas rare de rencontrer dans la capitale burkinabè, des personnes, de tout âge et des deux sexes, portant ce pagne aux rayures souvent multicolores. L’on est même tenté d’affirmer que de nos jours, le ‘’Koko Donda’’ est en train de rivaliser avec le ‘’Faso Danfani’’, un autre pagne tissé localement et de façon traditionnelle.

Les raisons de ce choix vestimentaire sont à la fois nombreuses et variées. Pour Aïcha Koné, la vingtaine, étudiante dans une Université privée de Ouagadougou, cette option d’habillement est due à ses origines à elle. «J’aime m’habiller avec ce pagne parce je suis ressortissante de l’ouest du Burkina et ce pagne est fabriqué chez nous», a-t-elle justifié avant d’ajouter qu’elle compte au moins, une demi-douzaine de tenues cousues avec le pagne Koko Donda dans sa garde-robe.

… comparativement au Faso Danfani

… comparativement au Faso Danfani

«Moi, ces derniers temps j’aime m’habiller en Koko Donda pour la simple raison que ce pagne fait classe. Généralement quand je porte un habit cousu à l’aide de ce pagne, les gens l’apprécient positivement», argumente pour sa part, Aimé Elvis Konkobo, jeune fonctionnaire. Pendant ce temps, Hamidou Ouédraogo, la quarantaine, parle de mode. «Je porte ce pagne pour ne pas rester en marge de la mode. Voyez-vous, c’est la mode actuellement. Vous verrez que toute personne qui se dit branchée porte le Koko Donda», avance-t-il.

De son coté, Adama Bamogo, la cinquantaine, commerçant, préfère le ‘’Koko Donda’’ en raison de son coût abordable, comparativement au pagne traditionnel ‘’Faso Danfani’’. «Avec 5000 ou 3000 F CFA, on peut s’acheter au moins deux pagnes Koko Donda. Pourtant, pour s’acheter un ‘’Faso Danfani’’, il faut débourser dans l’ordre de 10 000 F CFA», a expliqué le quinquagénaire.

L’effet de stylistes

 Le styliste Sébastien Bazemo dit Bazem’Se est l’un des promoteurs du pagne Koko donda

Le styliste Sébastien Bazemo dit Bazem’Se est l’un des promoteurs du pagne Koko donda

Cet intérêt inhabituel des citadins de Ouagadougou, pour le pagne local Koko Donda (l’entrée de Koko, en langue Bambara) ne date pas de très longtemps. Pourtant, le pagne existait depuis des années, mais était plutôt destiné ou prisé par les vielles femmes dans les villages. En ville, certaines femmes achetaient ce pagne, mais pour les servantes de maison. En effet, le ‘’Koko Donda’’ était considéré comme un vêtement de personnes démunies. Cela se comprend aisément à travers les prix auxquels l’on l’acquérait.

Les trois pagnes ‘’Koko Donda’’ pouvaient être acquis à environ 1000 F CFA, soit moins de 400 F CFA, le pagne, là où l’unité du pagne ordinaire est vendue au bas mots, à près de 1500 FCFA.

L’engouement des Ouagalais et des citadins d’autres villes burkinabè pour le pagne ‘’Koko Donda’’ peut être attribué à certains stylistes burkinabè qui en font la promotion lors des défilés de mode. Le dernier exemple en date est la soirée dénommée ‘’Folie de mode’’, organisée le vendredi 27 octobre 2017 à Ouagadougou.

Un mannequin en Koko Donda, lors d’un défilé de mode

Un mannequin en Koko Donda, lors d’un défilé de mode

Le styliste burkinabè Sébastien Bazemo dit Bazem’Se est l’une des personnes qui font la promotion de ce pagne, depuis pratiquement deux ans. «Je veux montrer au public que ce pagne est une fierté burkinabè», a-t-il dit, à l’issue d’un défilé de mode. Selon lui, «mettre en valeur ce pagne originel du Burkina Faso, c’est apporter une autre vision à ce produit local pour soutenir les femmes qui le produisent».

Actuellement, ce sont les commerçants et commerçantes de pagnes qui se frottent les mains. L’on en trouve dans divers points de vente de Ouagadougou.

Alfred KANON

ecodufaso.com / ecodafrik.com

 

 

 

 

 

ECOTV, La webtv de ecodufaso

Vendor: Microsoft Exam Code: 070-410 dumps Exam Name: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 Version: DemoDEMO

QUESTION 1 You are developing a SQL Server Integration Services (SSIS) package to implement an incremental data load strategy. The package reads data from a source system. Depending on the value in a source column, the package redirects rows to one of five 70-696 dumps different data flow paths. You need to add a data flow transformation to support the package redirection. Which data flow transformation should you use? A. Conditional Split B. pjvot C. Multicast D. Lookup Correct Answer: A

QUESTION 2 You are developing a SQL Server 070-463 dumps Integration Services (SSIS) project that contains a project Connection Manager and multiple packages. All packages in the project must connect to the same database. The server name for the database must be set by using a parameter named ParamConnection when any package in the project is executed. You need to develop this project with the least amount of development effort. What should you do? (Each answer presents a part of the solution. Choose all that apply.) A. Create a package parameter named ConnectionName in each package. B. Edit each package Connection Manager. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. C. Edit the project Connection Manager 70-410 dumps in Solution Explorer. Set the ConnectionName property to @ [$Project::ParamConnection]. D. Set the Sensitive property of the parameter to True. E. Create a project parameter named ConnectionName. F. Set the Required property of the parameter to True. Correct Answer: BEF

QUESTION 3 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. B. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the project. C. Enable logging to the Application Event Log in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the Application Event Log. D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10executions, view the XML file. Correct Answer: B

QUESTION 4 A SQL Server Integration Services (SSIS) 2012 package currently downloads sales data from a Windows Azure SQL Database database. To improve sales data accuracy, exchange rates must be downloaded daily from a public HTTP website instead of from a weekly flat file. The public website hosts a comma- separated values (CSV) file that contains one row per currency. You need to download the CSV file to the environment. What should you use to retrieve the document from the website? A. a Script component B. a Web Service 70-331 dumps task C. a Web Service source D. a Script task Correct Answer: D

QUESTION 5 You are preparing to install SQL Server 2012 Master Data Services (MDS). You need to ensure that the database requirements are met. What should you install? A. Microsoft SharePoint Server 2010 Standard Edition SP1 B. Microsoft SharePoint Server 2010 Enterprise 070-489 dumps Edition SP1 C. SQL Server 2012 Data Center (64-bit) x64 on the database server D. SQL Server 2012 Enterprise (64-bit) x64 on the database server Correct Answer: D

QUESTION 6 You are designing an Extract, Transform and Load (ETL) solution that loads data into dimension tables. The ETL process involves many transformation steps. You need to ensure that the design can provide: Auditing information for compliance and business user acceptance Tracking and unique identification of records for troubleshooting and error correction What should you do? A. Develop a Master 70-414 dumps Data Services (MDS) solution. B. Develop a Data Quality Services (DQS) solution. C. Create a version control repository for the ETL solution. D. Develop a custom data lineage solution. Correct Answer: D

QUESTION 7 You are designing a SQL Server Integration Services (SSIS) project that uses the Project Deployment Model. The project will contain 10 packages. All the packages must connect to the same data source anddestination. You need to define and reuse the connection 70-486 dumps managers in all the packages by using the least development effort. What should you do? A. Implement parent package variables. B. Copy and paste connection managers from one package to the others. C. Implement project connection managers. D. Implement package connection managers. Correct Answer: C

QUESTION 8 You have a secured database that contains all of the customer data for your company. You plan to use a project deployment model. You need to create a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package that connects to the database by using a dedicated username and password. 70-487 dumps The solution must ensure that the password used for the connection string is encrypted. Which two actions should you perform? (Select Two) A. Select the Sensitive check box for the catalog environment. B. Set the sensitive property of the package parameter to True. C. Modify the set_execution parameter_value stored procedure. D. Set the package protection level to EncrypSensitiveWithPassword. Correct Answer: CD

QUESTION 9 You are developing a SQL Server 1ntegration Services (SS1S) package. The package sources data from an HTML web page that lists product stock levels. You need to implement a data flow task that reads the product stock levels from the HTML web page. Which data flow sources should 70-480 dumps you use? Select Two A. Raw File source B. XML source C. Custom source component D. Flat File source E. script component Correct Answer: CE

QUESTION 10 You develop a SQL Server Integration Services (SSIS) package in a project by using the Project Deployment Model. It is regularly executed within a multi-step SQL Server Agent job. You make changes to the package that should improve performance. You need to establish if there is a trend in the durations of the next 10 successful executions of the package. You need to use the least 70-412 dumps amount of administrative effort to achieve this goal. What should you do? A. Enable logging to an XML file in the package control flow for the Onlnformation event. After 10 executions, view the XML file. B. After 10 executions, view the job history for the SQL Server Agent job. C. After 10 executions, in SQL Server Management Studio, view the Execution Performance subsection of the All Executions report for the package.D. Enable logging to an XML file in the package control flow for the OnPostExecute event. After 10 executions, view the XML file. Correct Answer: C

QUESTION 11 You are editing a SQL Server Integration Services (SSIS) package that contains a task with a sensitive property. You need to create a project parameter and configure it so that its value is encrypted when it is deployed to the SSIS catalog. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange them in the correct order.) Select and Place: Correct Answer: QUESTION 12 You are building a SQL Server Integration Services (SSIS) package to load data from all files that are automatically copied to a directory each night through an external FTP process. You need to load data from all copied files to a destination table in SQL Server. Which three steps should you perform in sequence? (To answer, move the appropriate actions from the list of actions to the answer area and arrange 70-532 dumps them in the correct order.) Select and Place:Correct Answer:

QUESTION 13 You are creating a sales data warehouse. When a product exists in the product dimension, you update the product name. When a product does not exist, you insert a new record. In the current implementation, the DimProduct table must be scanned twice, once for the insert and again for the update. As a result, inserts and updates to the DimProduct table take longer than expected. You need to create a solution that uses a single 070-413 dumps command to perform an update and an insert. How should you use a MERGE T-SQL statement to accomplish this goal? (To answer, drag the appropriate answer choice from the list of options to the correct location or locations in the answer area. You may need to drag the split bar between panes or scroll to view content.)Select and Place:Correct Answer:

control flow is shown in the answer area.
Aller en haut